Perinatale kinesitherapie bestaat uit 2 delen: prenataal (voor de geboorte) en postnataal (na de geboorte).
Bij prenatale kinesitherapie gaan we aanstaande moeders begeleiden en behandelen tegen zwangerschapsongemakken. We zorgen ervoor dat je lichaam is voorbereid op een vlotte bevalling. De therapie richt zich op het aanpakken van veelvoorkomende klachten tijdens de zwangerschap, zoals rug- en bekkenpijn, incontinentie, vermoeidheid,…. Door deze klachten tijdig aan te pakken, ga je een aangenamere zwangerschapsperiode ervaren en de kans op complicaties tijdens de bevalling verminderen.
Postnatale kinesitherapie speelt een essentiële rol bij het bevorderen van het lichamelijk herstel na de bevalling. De focus ligt hierbij op het herstellen van de stabiliteit en kracht van buikspieren en bekkenbodem. Door postnatale kinesitherapie kan het herstelproces effectiever en vlotter verlopen.
Tijdens prenatale kinesitherapie is het voornaamste doel het vermijden van lichamelijke ongemakken en het klaar maken voor de bevalling.
Tijdens postnatale kinesitherapie gaan we gericht werken aan het versterken van de bekkenbodem en buikspieren. Dit helpt bij het bevorderen van stabiliteit en kracht van het lichaam én kan problemen zoals incontinentie verminderen. Dit alles om het lichamelijk herstel vlotter te laten verlopen.
Prenatale kinesitherapie omvat advies over houding, beweging en bekkenbodemspieren. Eveneens wordt er aandacht besteed aan aangepaste oefeningen om spieren te versterken en andere therapeutische technieken om zwangerschapsongemakken te verhelpen. Hierdoor kunnen veelvoorkomende klachten zoals rug- en bekkenpijn, incontinentie, vermoeidheid worden vermeden
Postnatale kinesitherapie omvat begeleiding bij het versterken van de bekkenbodem en buikspieren, evenals advies over een goede houding en beweging. Zo krijgt u ook advies om op een ergonomische manier uw kindje eten te geven en te verzorgen.
Dit kan rond het 2e trimester. Vaak zijn de grote zwangerschapsongemakken dan nog niet of nog niet in ernstige maten aanwezig. Ook wanneer u geen zwangerschapsongemakken ervaart is het belangrijk om voor je bevalling te komen. Hierbij wordt ervoor namelijk advies gegeven voor tijdens de zwangerschap, zoals houdingen, bewegen... Alsook advies om je voor te bereiden op de bevalling, zoals ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen voor tijdens de weeën…
Na ongeveer 6 weken, nadat je op controle bent gegaan bij de gynaecoloog en deze toestemming geeft om te starten met fysieke activiteit. Het is belangrijk dat je lichaam even de tijd krijgt om te herstellen en om de hormonale balans terug te vinden.
Ja! Ook indien u geen last van de zwangerschap hebt, is het zeer belangrijk om al te oefenen op de bekkenbodem te leren aanspannen. Dit is zeer belangrijk na de bevalling, om hier zo snel mogelijk mee te starten. Vaak is dit 1 of 2 sessies waar veel uitleg wordt gegeven en geoefenend op het aanspannen van de bekkenbodem.
Dit mag zeker. Probeer er wel op te letten dat je geen afspraak maakt tijdens een eetmoment van de baby. Er kunnen ook oefeningen gegeven worden samen met het kindje.