Perinatale kinesitherapie

Wat is perinatale kinesitherapie?

Perinatale kinesitherapie bestaat uit 2 delen: prenataal (voor de geboorte) en postnataal (na de geboorte).

Bij prenatale kinesitherapie gaan we aanstaande moeders begeleiden en behandelen tegen zwangerschapsongemakken. We zorgen ervoor dat je lichaam is voorbereid op een vlotte bevalling. De therapie richt zich op het aanpakken van veelvoorkomende klachten tijdens de zwangerschap, zoals rug- en bekkenpijn, incontinentie, vermoeidheid,…. Door deze klachten tijdig aan te pakken, ga je een aangenamere zwangerschapsperiode ervaren en de kans op complicaties tijdens de bevalling verminderen.

Postnatale kinesitherapie speelt een essentiële rol bij het bevorderen van het lichamelijk herstel na de bevalling. De focus ligt hierbij op het herstellen van de stabiliteit en kracht van buikspieren en bekkenbodem. Door postnatale kinesitherapie kan het herstelproces effectiever en vlotter verlopen.

Wat is het doel?

Tijdens prenatale kinesitherapie is het voornaamste doel het vermijden van lichamelijke ongemakken en het klaar maken voor de bevalling.

Tijdens postnatale kinesitherapie gaan we gericht werken aan het versterken van de bekkenbodem en buikspieren. Dit helpt bij het bevorderen van stabiliteit en kracht van het lichaam én kan problemen zoals incontinentie verminderen. Dit alles om het lichamelijk herstel vlotter te laten verlopen.

Hoe bereiken we dit doel?

Prenatale kinesitherapie omvat advies over houding, beweging en bekkenbodemspieren. Eveneens wordt er aandacht besteed aan aangepaste oefeningen om spieren te versterken en andere therapeutische technieken om zwangerschapsongemakken te verhelpen. Hierdoor kunnen veelvoorkomende klachten zoals rug- en bekkenpijn, incontinentie, vermoeidheid worden vermeden

Postnatale kinesitherapie omvat begeleiding bij het versterken van de bekkenbodem en buikspieren, evenals advies over een goede houding en beweging. Zo krijgt u ook advies om op een ergonomische manier uw kindje eten te geven en te verzorgen.

Veel gestelde vragen

Wanneer mag ik starten met prenatale kinesitherapie?
Wanneer mag ik starten met postnatale kinesitherapie?
Moet ik voor de zwangerschap naar de kinesist gaan, ook al heb ik geen last? 
Mag de baby meekomen tijdens een sessie postnatale kinesitherapie?